ALLERGIAMENTES TAVASZ ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSERŐVEL
ALLERGIAMENTES TAVASZ ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSERŐVEL
Az elmúlt évtizedekben népbetegséggé duzaddó allergiát célzó kutatások izgalmas összefüggésekre mutattak rá az életmód és allergiás megbetegedések összefüggéseire. A külső tényezők ugyan hajlamosíthatnak az allergiára, mégis életmóddal tehetünk legtöbbet helyes immunitásunk megőrzése, vagy helyreállítása érdekében.
Allergiák hátterében
Az allergia számtalan formája összefüggésben lehet kora gyermekkori fertőzésekkel, a testedzés hiányával, családi körülményekkel – nagycsaládban születettek védetebbek – kultrális tényezőkkel, földrajzi körülményekkel, étkezési szokásokkal.
Ahogy a földrajzi különbségek hatással vannak arra, hogy milyen és mennyi allergénnek vagyunk kitéve, úgy a területi és kulturális különbségek is hatással vannak az allergiás megbetegedések kialakulására. Alacsonyabb például az allergia azokban a közösségekben, ahol sok természetes és friss ételt fogyasztanak, azokkal a közösségekkel szemben, melyek – bár gyakran jobb módúak – inkább feldolgozott ételekkel táplálkoznak. Valószínűleg szerepet játszik ebben a természetes, firs ételek, például a zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns szintje, valamint a feldolgozott ételekben található sok tartósítószer és adalékanyag.
A jobb módú társadalmakban egyre nagyobb problémát jelent az allergia. Afrikában folytatott tanulmányok mutatják, hogy gyakoribb az asztmás előfordulás a városi, mint a törzsi környezetben. Más tanulmányok szerint alacsonyabb életszínvonalú országból jobb módú társadalmakba bevándorlók fogékonyabbá válnak az asztmára. Több tanulmány folyik azon tényezők tanulmányozására, melyek a kapcsolatot jelentik a jómód, valamint az asztma és allergia fokozott terjedése között, a hangsúly azonban az étrenden van.
Allergia tippek:
-
mossunk hajat gyakran, természetes hajápolókkal
-
zuhanyozzunk, természetes szappanokkal
-
ne teregessünk a szabadban
-
mellőzzük a szőnyegeket, drapériákat a lakásban
-
válasszunk természetes élelmiszereket
-
kerüljük a mesterséges anyagokat ruházatunkban, és környezetünkben
-
használjunk ökológiai tisztítószereket mosogatáshoz, mosáshoz
-
töltekezzünk fel vitaminokkal
-
szedjünk antioxidáns hatású természetes készítményeket
-
fogyasszunk allergiásoknak készült gyógyteákat
-
méregtelenítsük, tehermentesítsük rendszeresen szervezetünket
-
iktassunk be gyümölcsnapokat, tiszító napokat heti étrendünkbe
Bio zöldségek, gyümölcsök, gyógyteák
A bio gyümölcsök, gyümölcslevek magas vitamintartalommal, antioxidáns dózissal segítik az immunrendszert a helyes működésben, így segíthetnek az allergia ellen is.
Természetgyógyászok rendre javasolják a tavaszi tisztítókúrát javasolnak, mellyel megszabadulhatunk a lerakódott káros anyagoktól, felszabadítva ezzel immunrendszerünk lekötött tartalékait. A tisztító kúrát végezhetjük bio gyümölcs és zöldséglevekkel, speciális gyógyteákkal, melyek közül a csalán és az utifű kiemelkedő. Ez utóbbiakból 6 hetes kúra javallott. Válasszunk zöld ivókúrákat, melyek különösen lúgosítanak. A lúgosítás az allergia esetén kötelező, hiszen egy elsavasodott, terhelt szervezet kimerül, így ijedtében ágyuval lő verébre, vagyis túlreagálja az ártalmatlan betolakodók felbukkanását is.
A zöld levek, gyümölcsök, zöldségek kellő vitaminnal és tápanyaggal látják el a szervezetet, melyek nem nélkülözhetők az allergia elleni küzdelemben. A magnézium, a kálcium, a C-vitamin enyhítik az allergiás reakciókat, támogatják a szervezetünket.
A flavonoidok antioxidáns hatásuknál fogva védenek a káros szabad gyököktől, védelmet jelenthetnek az allergia ellen, így segítenek elkerülni a modern kor okozta ártalmakat.