A karcsú alak és a fogyókúra a legtöbb nő fejében megfordul, különösen tavasszal, mikor lekerülnek a vastag ruhadarabok. Kézről kézre járnak a jól be(vagy nem)-vált diéták, és ki így, ki úgy próbál megszabadulni a fölösleges kilóktól. Bérletet váltunk az edzőterembe, és becsületesen – egy darabig mindenképpen – el is járunk.Vajon ennyi elég a tartós fogyáshoz, vagy mélyebben önmagunkba kell néznünk, ha végleges eredményre vágyunk?

 

 

Hiedelmeink súlya

 

Az állandó túlsúlynak általában pszichés oka van. Olyan hiedelmek tarthatnak fogva bennünket, amelyek nem engedik, hogy megszabaduljunk a feleslegtől. Félelmek, amelyek gátolnak bennünket. Talán valamikor régen, tévesen értelmeztünk egy kijelentést magunkról, és most tudat alatt azt gondoljuk, hogy sokkal többet „veszíthetünk”, ha lefogyunk, mintha kövérek maradnánk. Védelemként szolgálnak a plusz kilók – legalábbis ezt hisszük. Természetesen nem tudatosan. A tudatalattinkat egyfajta védőburok veszi körül, ami azért jött létre, hogy megvédjen minket a fájdalomtól, vagy legalábbis attól, amiről azt hisszük, hogy fájdalmas lehet. Korlátozó hiedelmeink olyan mélyre elásott gondolatok, amelyeket csak megfelelő önmunkával tudunk magunkban feloldani.

 

Gyermekként programozva

 

Agyunk nem más, mint egy biológiai szuperkomputer, amelynek az a feladata, hogy értékelje a bejövő információkat, valamint reagáljon az őt ért ingerekre. Hogy hogyan reagálunk bizonyos helyzetekben, az attól függ, hogy milyen információt kapott a tudatalattink, valamint attól, hogy hogyan értelmezte mindazt. Programról akkor beszélünk, amikor a tudatalattink az adott hiedelmet valóságként fogadja el. A programok életünk bármelyik szakaszában kialakulhatnak, de gyakran a gyermekkorból eredeztethetők. Előfordulhat, hogy a rossz tapasztalatokból gyerekként azt a következtetést vontuk le, hogy a változás fájdalmas és veszélyes. Ilyen rossz tapasztalat lehet például az iskolaváltás. Ha további kellemetlen változások történnek velünk, mondjuk elválnak a szüleink vagy elveszítjük valamelyik családtagunkat vagy barátunkat, akkor a tudatalattink körül elkezd kialakulni az a bizonyos védőburok annak érdekében, hogy megóvjon minket a fájdalomtól. Az évek előrehaladtával egyre fájdalmasabbnak éljük meg a változásokat. Egyre nehezebben birkózunk meg ezekkel a történésekkel, legyen szó akár a munkahely elveszítéséről, munkahelyváltásról, egy véget érő kapcsolatról, akár az öregedésről. A fájdalomtól való félelem miatt tehát idővel még nehezebben fogjuk rábírni magunkat bármiféle változtatásra. A tudatalatti köré egyre több réteget húzunk, így a burok egyre vastagabb és vastagabb lesz. A saját magunkon végzett munkának az a célja, hogy áthatoljon ezeken a rétegeken és megmutassa a tudatalattinknak, hogyan legyen képes a változást fájdalom nélkül végrehajtani.

 

Negatív programok pozitív hozadéka

 

Vannak olyan programok, amelyek a javunkra válnak, és vannak olyanok is, amelyek hátráltatnak. Ez programonként és reakciónként változó. A programok többsége azonban inkább megakadályoz minket abban, hogy pozitív változásokat vihessünk véghez. Gyakran azonban nem is tudunk arról, hogy ilyen program dolgozik bennünk.Kérdezhetnénk, hogy ha ennyire károsak és nyilvánvalóan haszontalanok a hiedelmek, miért ragaszkodunk hozzájuk? Miért olyan nehéz tudatosítani, és megváltoztatni őket? Azért, mert minden hiedelemnek van pozitív hozadéka is. Például „ha túlsúlyos vagyok, az érzéseim biztonságban vannak” vagy „ha túlsúlyos vagyok, a legmélyebb érzéseim elrejtve maradhatnak”. Sokan a sikertelenség rejtett programjával élik le az egész életüket. A programot igazolandó, többévnyi sikeresség után egyszer csak elveszítenek mindent, vagy az önszabotázs eszközével élnek. Nem is tudnak a programok létezéséről. Nem értik, hogy ezek mélyen ott vannak az emberben, gyakran már gyermekkorunk óta a tudatalattinkban lebegnek és a megfelelő pillanatra várnak, amikor végre előtörhetnek és valóra válhatnak. Megfelelő munkával azonban képesek leszünk arra, hogy legyőzzük ezeket a negatív programokat és arra is, hogy pozitív programokkal helyettesítsük őket.

 

Túlsúllyal kapcsolatos hiedelmek

 

A túlsúlyos és elhízott emberek egy sor olyan hiedelmet tudnak kreálni, amelyektől nagyon nehéz megszabadulni. Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem saját hibájukból híztak el. Ők úgymond a „hibáztatós játékot” játsszák. Vannak olyanok is, akik azért lesznek túlsúlyosak, mert tudat alatt így akarnak örömet okozni partnerüknek. Sokan vannak ugyanis – férfiak és nők egyaránt –, akik úgy vélik, hogy ha partnerük kicsit elhízik, akkor senki másnak nem fog kelleni, ezáltal nem fogja őt elhagyni. A tudatalatti ilyen trükkös módon biztosítja tehát a partnert a hűségről. Az is kiderült, hogy a nők nagy része úgy gondolja, ha elhíznak, akkor nem fogják megcsalni partnerüket. A túlsúly azonban még nem garancia semmire.

 

3 leggyakoribb hiedelem

 

1. A túlsúly mögött álló leggyakoribb ok nem más, mint az, hogy az ember úgy érzi, hogy meg kell híznia, mivel a családjában mindenki más is túlsúlyos vagy elhízott.

2. A második leggyakoribb hiedelem szerint úgy érezhetjük, hogy csak akkor lehetünk biztonságban, ha túlsúlyosak vagyunk.

3. A harmadik leggyakoribb ok pedig az „elhízásra hajlamos vagyok”,„a túlsúly a génjeimben van” program, amely már önmagában véve is egy nagyon érdekes hiedelem. Az elődeink számára ugyanis a kövérség egyet jelentett a gazdagsággal, a hatalommal és a bőséggel.

 

Fogyás ThetaHealinggel

A ThetaHealing módszerrel – amely ma már sokak által ismert és alkalmazott technika – a túlsúlyunktól is megszabadulhatunk. Segítségével a hiedelmeink és a programjaink gyökeréig tudunk eljutni és képesek vagyunk feloldani azokat. Talán a legfontosabb része az önmagunkon – vagy máson – végzett munkának, hogy felfedjük kulcshiedelmünket. Ez az alapja téves elgondolásainknak, a magunkról alkotott képnek, amelynek sokszor nincs is köze a valósághoz. Ha felfejtjük a hagymahéjakként ránk simuló hiedelmeket, ez több szempontból is a fejlődésünket szolgálja. Egyrészt tényleg a valóságot fogjuk érzékelni, tapasztalni és nem azt, amit hiszünk róla. A másik pedig, hogy képesek leszünk elfogadni és szeretni önmagunkat – akár túlsúlyosan is, hiszen testünk igazi ritmusa a szellem, a test és a lélek egysége: önmagunk elfogadása és szeretete.

 

 

Ajánlott irodalom:

ThetaHealing Ritmus

ThetaHealing Haladóknak