A Dr.Steinberger gyümölcs- és zöldséglevek kínálatában három szuper antioxidáns forrásról olvashatsz most bővebben:

  • Feketaáfonya nektár
  • Feketeribizli nektár
  • Fekete berkenyelé, más néven Arónialé

Mit érdemes tudni ezekről a növényekről és az azokból készült préselt levekről?

Először kezdjük a Feketeáfonya nektárral:

A fekete áfonya gazdag ásványi anyagokban, kálciumban, káliumban, nátriumban, vasban, valamint foszforban, ezen kívül pedig C, A és B-vitamin forrás is.

Ennek köszönhető, hogy egy nagyon sokoldalú gyógyhatással bíró növény, lássuk, hogy mik is ezek:

  • a szervezet számára fokozott antioxidáns védelmet biztosít. Az egész testre kiható antioxidáns védelem az, ami kiemeli az antioxidánsok sorából:
    • A feketeáfonya leve serkentheti a vérkeringést, erősítheti a hajszálereket, támogatja a szív egészségét.
    • Természetes módon járul hozzá a vércukorszint egyensúlyához.
    • Az emésztőrendszer számára is fokozott antioxidáns védelmet biztosít.
    • Fekete áfonyalében jelen vannak a gyümölcs és a héj sötét színét adó úgynevezett flavonoid vegyületek, melyek gyógyhatásai igen jelentősek:
      • Erősíthetik a hajszálereket és megelőzik az érelmeszesedést.
      • Vérhígító hatással rendelkezik, tehát megakadályozhatják a vérrög képződést.
      • A flavonoidok jelentősen fokozzák a gyomorban a nyálkatermelődést, mely védőrétegként működik és megelőzheti a fekély kialakulását.

További pozitív hatásai:

  • Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, illetve normális vérnyomás esetén hozzájárul az optimális vérnyomás fenntartásához.
  • A fekete áfonya képes jelentősen megerősíteni a szemekben található hajszálereket, illetve nagymértékben javítani tudja a szem oxigén- és vérellátását. Ezáltal a fekete áfonya hozzájárul az éleslátás megőrzéséhez és visszaszerzéséhez is.

 

Dr.Steinberger Feketeáfonyalé fogyasztási ajánlása: napi 1,5 dl, lehetőség szerint éhgyomorra.

https://www.drsteinberger.hu/drsteinberger-feketeafonya-nektar-bio-750-ml

 

Feketeribizli nektár:

A feketeribizli, egy igazi gyógygyümölcs. Ősidők óta alkalmazzák a népgyógyászatban.

Igazi vitamin bomba!

A feketeribizli gyümölcse és levele kiemelkedően gazdag C-vitaminban sőt még kálciumot és vasat is tartalmaz, így vashiányosoknak remek megoldás lehet vaspótlásra. Ezen kívül a tartalmaz A-vitamint, B1-, B2-, B6-vitamint, E-vitamint, magnéziumot és foszfort is.

  • Gazdag vitamintartalmának köszönhetően hatékonyan erősíti az immunrendszert és hatékonyan veszi fel a harcot az influenza és megfázásos tünetek ellen.
  • Kiemelkedően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns forrás. Jótékony hatást gyakorolhat a szív és érrendszeri megbetegedésekre, vérnyomás szabályozására.
  • Emellett vese- és hólyagbántalmak kezelésének is hatékony kiegészítője lehet.  
  • Gyulladáscsökkentő hatása miatt akár allergiás tünetek, valamint ízületi gyulladás kiegészítő kezeléseként is alkalmazható.
  • A gyümölcs magas pektintartalma hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához, illetve enyhíti az emésztési problémákat is. Magas rosttartalmából fakadóan székrekedés esetén is segítségünkre lehet.

Dr.Steinberger Feketeribizlilé fogyasztási ajánlása: napi 1,5 dl, lehetőség szerint éhgyomorra.

(Amennyiben éhgyomorra túl savasnak érezzük, lehet hígítani vízzel vagy étkezések között fogyasztani.)

https://www.drsteinberger.hu/drsteinberger-feketeribizli-nektar-bio-750-ml

 

Fekete berkenyelé

Manapság kezd egyre népszerűbb lenni a fekete berkenye, arónia gyümölcslevének fogyasztása gyógyhatású készítményként.

Gyógyító értéke magas P-vitamin- (flavonoid) tartalmának, B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin- tartalmának, A-, E- és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas szabadgyök-fogó kapacitásának, antioxidáns hatásának köszönheti.

Sokoldalú gyógyhatásai a következők:

  • Kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre.
  • Kedvező hatást gyakorolhat a vérnyomás szabályozásra.
  • Kiváló kiegészítője lehet cukorbetegek diétájának, ugyanis segíthet csökkenteni a vércukorszintet.
  • Természetes antibiotikumként hatékonyan képes támogatni az immunrendszert.
  • Gyulladáscsökkentő hatással bír.

Az emésztőrendszer támogatásában is részt vesz:

  • Megelőzheti gyomorfekélyt, segítheti a gyomorproblémák megszüntetését
  • Védő hatást gyakorolhat a belek működésére

Továbbá:

  • Segítheti a szervezet megtisztítását a nehézfémektől
  • Javíthatja a látást és védi a szemet az UV sugárzástól
  • Növelheti a bőr rugalmasságát (lassítja az öregedési folyamatot)

Dr.Steinberger Feketerberkenyelé fogyasztási ajánlása: napi 1 dl, lehetőség szerint éhgyomorra

(A feketeberkenyelé hasonlóan a feketeribizliléhez savas, ezért óvatosan érdemes éhgyomorra kipróbálni vagy érdemes rögtön vízzel hígítva fogyasztani annak, akinek a gyomra nehezebben bírja.)

https://www.drsteinberger.hu/drsteinberger-fekete-berkenyele-aroniale-750-ml

 

Mégis miért hangsúlyozzunk ennyire az antioxidáns hatást? Mi ez, és miért is fontos nekünk?

Az oxidatív stressz, vagyis az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása során a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek, és komoly károkat okoznak a sejtrendszerben, ami idővel megingatja az egészséget, és különféle betegségek kialakulásához vezethet. A szabad gyökök az anyagcsere során a szervezetünkben képződnek, az oxidáció melléktermékei. Nagyon agresszív molekulák, sejtkárosodást, daganatképződést, idegrendszeri zavarokat okozhatnak, gyorsítják az öregedési folyamatokat.

Kivéve – mert bizony tehetünk ellene – abban az esetben, ha a folyamatot megakadályozzuk a megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidáns bevitelével. Emellett káros szokásaink (dohányzás, alkoholfogyasztás, stresszes életmód) elhagyásával is tudunk védekezni, így csökkentve az oxidatív stressz pusztító hatását.