A Dr.Steinberger gyümölcs- és zöldséglevek kínálatában három szuper antioxidáns forrásról olvashatsz most bővebben:
- Feketaáfonya nektár
- Feketeribizli nektár
- Fekete berkenyelé, más néven Arónialé
Mit érdemes tudni ezekről a növényekről és az azokból készült préselt levekről?
Először kezdjük a Feketeáfonya nektárral:
A fekete áfonya gazdag ásványi anyagokban, kálciumban, káliumban, nátriumban, vasban, valamint foszforban, ezen kívül pedig C, A és B-vitamin forrás is.
Ennek köszönhető, hogy egy nagyon sokoldalú gyógyhatással bíró növény, lássuk, hogy mik is ezek:
- a szervezet számára fokozott antioxidáns védelmet biztosít. Az egész testre kiható antioxidáns védelem az, ami kiemeli az antioxidánsok sorából:
- A feketeáfonya leve serkentheti a vérkeringést, erősítheti a hajszálereket, támogatja a szív egészségét.
- Természetes módon járul hozzá a vércukorszint egyensúlyához.
- Az emésztőrendszer számára is fokozott antioxidáns védelmet biztosít.
- Fekete áfonyalében jelen vannak a gyümölcs és a héj sötét színét adó úgynevezett flavonoid vegyületek, melyek gyógyhatásai igen jelentősek:
- Erősíthetik a hajszálereket és megelőzik az érelmeszesedést.
- Vérhígító hatással rendelkezik, tehát megakadályozhatják a vérrög képződést.
- A flavonoidok jelentősen fokozzák a gyomorban a nyálkatermelődést, mely védőrétegként működik és megelőzheti a fekély kialakulását.
További pozitív hatásai:
- Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, illetve normális vérnyomás esetén hozzájárul az optimális vérnyomás fenntartásához.
- A fekete áfonya képes jelentősen megerősíteni a szemekben található hajszálereket, illetve nagymértékben javítani tudja a szem oxigén- és vérellátását. Ezáltal a fekete áfonya hozzájárul az éleslátás megőrzéséhez és visszaszerzéséhez is.
Dr.Steinberger Feketeáfonyalé fogyasztási ajánlása: napi 1,5 dl, lehetőség szerint éhgyomorra.
https://www.drsteinberger.hu/drsteinberger-feketeafonya-nektar-bio-750-ml
Feketeribizli nektár:
A feketeribizli, egy igazi gyógygyümölcs. Ősidők óta alkalmazzák a népgyógyászatban.
Igazi vitamin bomba!
A feketeribizli gyümölcse és levele kiemelkedően gazdag C-vitaminban sőt még kálciumot és vasat is tartalmaz, így vashiányosoknak remek megoldás lehet vaspótlásra. Ezen kívül a tartalmaz A-vitamint, B1-, B2-, B6-vitamint, E-vitamint, magnéziumot és foszfort is.
- Gazdag vitamintartalmának köszönhetően hatékonyan erősíti az immunrendszert és hatékonyan veszi fel a harcot az influenza és megfázásos tünetek ellen.
- Kiemelkedően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns forrás. Jótékony hatást gyakorolhat a szív és érrendszeri megbetegedésekre, vérnyomás szabályozására.
- Emellett vese- és hólyagbántalmak kezelésének is hatékony kiegészítője lehet.
- Gyulladáscsökkentő hatása miatt akár allergiás tünetek, valamint ízületi gyulladás kiegészítő kezeléseként is alkalmazható.
- A gyümölcs magas pektintartalma hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához, illetve enyhíti az emésztési problémákat is. Magas rosttartalmából fakadóan székrekedés esetén is segítségünkre lehet.
Dr.Steinberger Feketeribizlilé fogyasztási ajánlása: napi 1,5 dl, lehetőség szerint éhgyomorra.
(Amennyiben éhgyomorra túl savasnak érezzük, lehet hígítani vízzel vagy étkezések között fogyasztani.)
https://www.drsteinberger.hu/drsteinberger-feketeribizli-nektar-bio-750-ml
Fekete berkenyelé
Manapság kezd egyre népszerűbb lenni a fekete berkenye, arónia gyümölcslevének fogyasztása gyógyhatású készítményként.
Gyógyító értéke magas P-vitamin- (flavonoid) tartalmának, B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin- tartalmának, A-, E- és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas szabadgyök-fogó kapacitásának, antioxidáns hatásának köszönheti.
Sokoldalú gyógyhatásai a következők:
- Kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre.
- Kedvező hatást gyakorolhat a vérnyomás szabályozásra.
- Kiváló kiegészítője lehet cukorbetegek diétájának, ugyanis segíthet csökkenteni a vércukorszintet.
- Természetes antibiotikumként hatékonyan képes támogatni az immunrendszert.
- Gyulladáscsökkentő hatással bír.
Az emésztőrendszer támogatásában is részt vesz:
- Megelőzheti gyomorfekélyt, segítheti a gyomorproblémák megszüntetését
- Védő hatást gyakorolhat a belek működésére
Továbbá:
- Segítheti a szervezet megtisztítását a nehézfémektől
- Javíthatja a látást és védi a szemet az UV sugárzástól
- Növelheti a bőr rugalmasságát (lassítja az öregedési folyamatot)
Dr.Steinberger Feketerberkenyelé fogyasztási ajánlása: napi 1 dl, lehetőség szerint éhgyomorra
(A feketeberkenyelé hasonlóan a feketeribizliléhez savas, ezért óvatosan érdemes éhgyomorra kipróbálni vagy érdemes rögtön vízzel hígítva fogyasztani annak, akinek a gyomra nehezebben bírja.)
https://www.drsteinberger.hu/drsteinberger-fekete-berkenyele-aroniale-750-ml
Mégis miért hangsúlyozzunk ennyire az antioxidáns hatást? Mi ez, és miért is fontos nekünk?
Az oxidatív stressz, vagyis az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása során a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek, és komoly károkat okoznak a sejtrendszerben, ami idővel megingatja az egészséget, és különféle betegségek kialakulásához vezethet. A szabad gyökök az anyagcsere során a szervezetünkben képződnek, az oxidáció melléktermékei. Nagyon agresszív molekulák, sejtkárosodást, daganatképződést, idegrendszeri zavarokat okozhatnak, gyorsítják az öregedési folyamatokat.
Kivéve – mert bizony tehetünk ellene – abban az esetben, ha a folyamatot megakadályozzuk a megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidáns bevitelével. Emellett káros szokásaink (dohányzás, alkoholfogyasztás, stresszes életmód) elhagyásával is tudunk védekezni, így csökkentve az oxidatív stressz pusztító hatását.