immunrendszer-gyogyulas.pngMit tehetünk, ha a betegség utolért minket? Hogyan tudjuk támogatni a gyógyulásunkat?

Előző havi cikkünkben olyan tippeket sorakoztattunk fel, amik segíthetik egészségünk megőrzését, a betegségek megelőzését.

Ebben a hónapban pedig összeszedtünk néhány ötletet, jó tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan támogathatjuk a gyógyulásunkat, ha a betegség utolért minket.

1. Először talán kezdjük ott, hogy ha minket elért valamilyen vírusos nyavalya, akkor igyekezzünk azt másnak nem továbbadni. Ebben az esetben 3 fontos dolgot emelnénk ki:

  • lehetőleg ne menjünk közösségbe, ha fertőzünk.
  • alaposan mossunk kezet.
  • használjunk zsebkendőt, ha köhögünk, tüsszögünk. Tipp: használjunk anyag zsebkendőket. Ezzel teszünk egy szívességet az orrunknak, hiszen kevésbe fogja megviselni a bőrünket a folyamatos orrfújás, ráadásul egy lépést teszünk a magunk „mögött hagyott” hulladék mennyiségének csökkentéséért.

2. PIHENJÜNK! Nem véletlenül esik nehezünkre az orrunkat is kidugni a paplan alól, amikor betegek vagyunk. Alvás és pihenés közben rendkívül jól tud a szerveztünk regenerálódni, elősegítve ezzel a mihamarabbi gyógyulást.

3. Igyunk sok folyadékot. Néhány tipp, ami a gyógyulást is támogatja: meleg citromos, mézes, reszelt gyömbéres víz; hársfatea; egyéb gyógyteák.

4. Könnyű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket együnk. Például sült zöldségek, kipréselt gyümölcs- és zöldséglevek, levesek, saláták, olajos magvak, savanyúságok stb.

5. Hagymázzunk bátran! Fok-, vörös-, lila-, új- vagy póréhagyma, amelyik jól esik.

+ 1.: fekete retek belsejét kivájjuk, hogy egy kis csuprot kapjunk. Beletöltünk mézet, és állni hagyjuk hűvös helyen fél-1 napig. Utána evőkanálnyi mennyiségeket fogyasszunk belőle naponta akár többször is. Tapasztalat alapján kitűnő köhögésre, torokfájásra.

Vigyázzunk magunkra!

2019.12.10.