Akad néhány alkalom az évben, amikor valahogy könnyebbnek tűnik tiszta lapot kezdeni, mint korábban. Ilyen lehet az év eleje is, ami tökéletes alkalmat teremt arra, hogy megtegyük az első lépéseket az egészségtudatosabb életmód felé vezető úton. De hogyan kezdjünk bele? Idei első élő adásunkban erről beszélgettünk Abonyi Orsolya dietetikussal, aki azt javasolta, hogy a hangzatos újévi fogadalmak hajszolása helyett kezdjük 2022-őt inkább önvizsgálattal. 

– Az életmódváltásnak egyéni szempontok alapján érdemes nekiállni, ezért mielőtt bármit is változtatnánk, fontos áttekinteni kicsit az eddigi szokásainkat. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy hogyan táplálkoztunk eddig, melyek voltak az étkezési szokásaink pozitívumai és negatívumai, illetve melyek azok a dolgok, amelyeken nem csak tudunk, de érdemes is változtatni. Ha megvannak az őszinte válaszok, sokkal könnyeb lesz megtenni az első lépéseket – mondta és a hozzátette, két dologra viszont – a válaszoktól függetlenül – biztos, mindenkinek érdemes odafigyelnie: 

  • Az egyik a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Orsi szerint nagyon fontos, hogy eleget igyunk, hiszen a jól hidratált sejtekben mennek végbe azok a folyamatok, amelyek ahhoz kellenek, hogy egészségessé váljunk. Egy felnőtt embernek pedig naponta minimum 1,5-2 liter folyadékra van szüksége!
  • A másik a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, illetve annak szinten tartása, változatosabbá tétele, valamint növelése. Ha zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk, válogassunk a friss, szezonális kínálatból, javasolta Orsi. Ha ez valamiért mégsem lehetséges, akkor figyeljünk rá, hogy milyen tartósítási eljárással készült a termék, amit megveszünk, hiszen a szervezetünknek az a legjobb, ami a természetes módszerekhez a lehető legközelebb áll. 

Dr. Steinberger levek fogyasztásával szerencsére mindkettőhöz hozzájárulhatunk, ráadásul automatikusan gondoskodhatunk szervezetünk vitamin- és ásványianyag pótlásáról is.

 

Mi ezeket a termékeket ajánljuk év elején: 

  • Multi-Fit egy 11 különböző gyümölcs levéből készült, az A-vitamin provitaminjával dúsított, C-, E-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B12-vitaminban és folsavban gazdag 100 százalékos ital, amelyből - a felsorolt vitaminok tekintetében - már egy pohár fedezi egy felnőtt ember napi szükségletét. 
  • Az Eisenblut kellemes, gyümölcsös ízvilágú, vassal, C-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminokkal dúsított étrendkiegészítő. 
  • Fekete berkenyelé flavonoidokban rendkívül gazdag ital, amely hatékonyan méregtelenít, javítja a keringést, és fokozza a jó közérzetet is. Ebben az esetben ráadásul egy olyan bogyós gyümölcsről van szó, ami már önmagában különleges összetevője lehet az étrendünknek, hiszen nem mosolyog ránk mindennap a boltok polcairól. Gyerekeknek nyugodtan keverjük például zabkásához vagy turmixhoz, egy pillanat alatt színessé válik tőle a reggeli!
  • Új termékünk, az Immun Plus étrendkiegészítő szintén gazdag vitamin- és ásványianyagforrás. Ajánlott mennyisége fedezi egy felnőtt ember C-vitamin szükségletének 100-, és emellett cinket és D3-vitamint is tartalmaz. Ráadásul 4 éves kor felett gyermekek számára is tökéletes vitaminforrást jelent, ami nagyon fontos, hiszen nem minden gyerek szereti a rágótablettás vitaminokat. Ezzel a finom gyümölcslével azonban trükkösen pótolható a szükséges vitaminmennyiség!
  • Sárgarépalé Béta-karotint tartalmaz, ami a szervezetben értékes A-vitaminná alakul át. A Zöldséglé pedig 7 különböző, gondosan válogatott ökológiai termesztésből származó zöldségféléből áll, így fogyasztásával egészen biztosan sokszínűvé tehetjük a zöldség bevitelünket. Tudjuk, a zöldségitalok íze nem olyan kellemes, mint a gyümölcsitaloké, de felmelegítve, levesként tálalva őket, már bármelyiket könnyű lesz beépíteni az étrendünkbe. 

A Multi-Fit és az Eisenblut italunk Orsinak is nagy kedvencei, hiszen nem csak finomak, de a szervezet számára rendkívül hasznosak is. Az Eisenblut például vasat tartalmaz, amit a szervezet magától nem tud előállítani, így fogyasztása a dietetikus szerint is kifejezetten ajánlott. A Fekete Berkenyelé szintén nem csak egészséges, de, arra is tökéletes, hogy megszínesítsük, különlegesebbé tegyük vele az ételeinket, ami aztán nagy előny lesz, ha gyerekek a tányérjára is kerül belőle. Ugyanígy trükközhetünk a zöldségitalokkal is. Orsinak nagyon tetszett az ötlet, hogy levesként tálaljuk őket, hiszen a legújabb kutatások eredményei szerint – legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről – sajnos rendkívül kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így minden lehetőséget meg kell ragadnunk, ami javítja kicsit az eddigi arányokat. 

Mi az, ami ilyenkor még sokaknak eszébe jut? A megterhelő év végi lakomák után a szervezet méregtelenítése! A Dr.Steinberger 5 napos fitness programja tökéletes erre, de Orsi szerint akkor sincs baj, ha a csomagban található gyümölcs- és zöldségleveket a saját tempónkban, a saját szabályaink szerint alkalmazzuk. 

– Nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma életmódváltás sem. Az a fontos, hogy az egyéni igényeinknek megfelelően, lépésről-lépésre haladjunk az úton. Ha valaki úgy érzi, hogy nem elég erős ahhoz, hogy végigcsináljon egy ötnapos léböjt kúrát, akkor nyugodtan fogyasszon a levek mellé gabonaféléket, vagy zöldséget, gyümölcsöt – hívta fel rá a figyelmet.