ALLERGIAMENTES TAVASZ ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSERŐVEL

Az elmúlt évtizedekben népbetegséggé duzaddó allergiát célzó kutatások izgalmas összefüggésekre mutattak rá az életmód és allergiás megbetegedések összefüggéseire. A külső tényezők ugyan hajlamosíthatnak az allergiára, mégis  életmóddal tehetünk legtöbbet helyes immunitásunk megőrzése, vagy helyreállítása érdekében. 

Allergiák hátterében

Az allergia számtalan formája összefüggésben lehet kora gyermekkori fertőzésekkel, a testedzés hiányával, családi körülményekkel –  nagycsaládban születettek védetebbek – kultrális tényezőkkel, földrajzi körülményekkel, étkezési szokásokkal.

Ahogy a földrajzi különbségek hatással vannak arra, hogy milyen és mennyi allergénnek vagyunk kitéve, úgy a területi és kulturális különbségek is hatással vannak az allergiás megbetegedések kialakulására. Alacsonyabb például az allergia azokban a közösségekben, ahol sok természetes és friss ételt fogyasztanak, azokkal a közösségekkel szemben, melyek – bár gyakran jobb módúak – inkább feldolgozott ételekkel táplálkoznak. Valószínűleg szerepet játszik ebben a természetes, firs ételek, például a zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns szintje, valamint a feldolgozott ételekben található sok tartósítószer és adalékanyag.

A jobb módú társadalmakban egyre nagyobb problémát jelent az allergia. Afrikában folytatott tanulmányok mutatják, hogy gyakoribb az asztmás előfordulás a városi, mint a törzsi környezetben. Más tanulmányok szerint alacsonyabb életszínvonalú országból jobb módú társadalmakba bevándorlók fogékonyabbá válnak az asztmára. Több tanulmány folyik azon tényezők tanulmányozására, melyek a kapcsolatot jelentik a jómód, valamint az asztma és allergia fokozott terjedése között, a hangsúly azonban az étrenden van.

  

Allergia tippek:

 • mossunk hajat gyakran, természetes hajápolókkal

 • zuhanyozzunk, természetes szappanokkal

 • ne teregessünk a szabadban

 • mellőzzük a szőnyegeket, drapériákat a lakásban

 • válasszunk természetes élelmiszereket

 • kerüljük a mesterséges anyagokat ruházatunkban, és környezetünkben

 • használjunk ökológiai tisztítószereket mosogatáshoz, mosáshoz

 • töltekezzünk fel vitaminokkal

 • szedjünk antioxidáns hatású természetes készítményeket

 • fogyasszunk allergiásoknak készült gyógyteákat

 • méregtelenítsük, tehermentesítsük rendszeresen szervezetünket

 • iktassunk be gyümölcsnapokat, tiszító napokat heti étrendünkbe

 

Bio zöldségek, gyümölcsök, gyógyteák

A bio gyümölcsök, gyümölcslevek  magas vitamintartalommal, antioxidáns dózissal segítik az immunrendszert a helyes működésben, így segíthetnek az allergia ellen is.

 

Természetgyógyászok rendre javasolják a tavaszi tisztítókúrát javasolnak, mellyel megszabadulhatunk a lerakódott káros anyagoktól, felszabadítva ezzel immunrendszerünk lekötött tartalékait. A tisztító kúrát végezhetjük bio gyümölcs és zöldséglevekkel, speciális gyógyteákkal, melyek közül a csalán és az utifű kiemelkedő. Ez utóbbiakból 6 hetes kúra javallott. Válasszunk zöld ivókúrákat, melyek különösen lúgosítanak. A lúgosítás  az allergia esetén kötelező,  hiszen egy elsavasodott, terhelt szervezet kimerül, így  ijedtében ágyuval lő verébre, vagyis túlreagálja az ártalmatlan betolakodók felbukkanását is.

 

A zöld levek, gyümölcsök, zöldségek kellő vitaminnal és tápanyaggal látják el a szervezetet, melyek nem nélkülözhetők az allergia elleni küzdelemben. A magnézium, a kálcium, a C-vitamin enyhítik az allergiás reakciókat, támogatják a szervezetünket.

A flavonoidok antioxidáns hatásuknál fogva védenek a káros szabad gyököktől, védelmet jelenthetnek az allergia ellen, így segítenek elkerülni a modern kor okozta ártalmakat.