Tisztító tippek éltető levekkel

„Quod me nutrit me destruit” - ami táplál, el is pusztít - mondja a latin mondás. Leginkább táplálkozásunkkal vigyázhatunk magunkra, a méregtelenítésben is fontos szerepe van annak, mit eszünk - vagy mit nem. A böjt fogalma a nem evést vagy korlátozott evést jelenti. Legeredményesebbek a léböjt kúrák, amelyeket csak teljesen egészséges emberek végezzenek! Dr. Oláh Andor nagy tekintélyű és nagy tudású orvos-természetgyógyász a következő léböjtkúrát ajánlja gyümölcsökkel: „1-2-3 napon, maximum egy héten keresztül 2-4 óránként igyunk meg 2 dl otthon készített nyers gyümölcs- vagy zöldséglevet. Egyszeri alkalommal vagy zöldség, vagy gyümölcslevet igyunk, a nap folyamán váltakozhat a gyümölcs és zöldség (pl. sárgarépa, cékla, stb.) lé. A léböjtkúra kitűnő betegségmegelőző, egészségerősítő módszer, a szerveket kíméli, a szervezetet tisztítja.

 

Gyengéd módszerek kezdőknek

Kevésbé radikális módszer a hús nélküli étrendre való áttérés, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Olcsó és nagyon jó a cékla, mindenkinek ajánlom heti 1-2 alkalommal a nyers céklalé fogyasztását. Kitűnő vérképző, rákmegelőző, immunrendszer erősítő és méregtelenítő hatású, emellett sok ásványi anyag van benne. Kellemetlen ízét enyhíthetjük almával, naranccsal. Az alma egyébként is ajánlatos a méregtelenítő kúra alatt béltisztító és immunerősítő tulajdonsága miatt. Csökkenti a káros koleszterin szintjét is.

 

A vese és a máj gyógynövényei

Méregtelenítő szerveink a vese és a máj. Gyógyteákkal tisztíthatjuk ki ezeket a fontos szerveinket. Ha erre a célra használjuk őket, reggel éhgyomorra kell egy csészével meginni. Készíthetnek házilag is tisztító teakeveréket: csalán, aranyvessző, erdei málnalevél és bodzavirág legyen egyenlő arányban benne. Négy-hat hétig igyák napi egy csészével, ennyi idő alatt kitisztul a szervezetük.